Ana Sayfa Gündem 10 Eylül 2022

Geleneksel Urla Samut Baba Anma Etkinliği Gerçekleşti

Geleneksel Urla Samut Baba Anma Etkinliği 10 Eylül 2022 Cumartesi günü Urla Samut Baba Türbesi’nde gerçekleşti.

Geleneksel Urla Samut Baba Anma Etkinliği 10 Eylül 2022 Cumartesi günü Urla Samut Baba Türbesi’nde gerçekleşti.
Gerçekleşen etkinliğe Urla Kaymakamı ve Urla Belediyesi Başkan Vekili Murtaza Dayanç, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan, Alevi Kültür Dernekleri Urla Şube Başkanı Erdoğan Kaya, Alevi Kültür Dernekleri’nin İzmir Şubeleri, Urla İlçe Emniyet Müdürü İsmail Duman, Cumhuriyet Halk Partisi Urla İlçe Başkanı Hakan Özbadur, İYİ Parti Urla İlçe Başkanı Yüksel Bıyık, İzmir Büyükşehir ve Urla Belediyesi Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri, CHP Urla İlçe Yönetimi ve Gençlik Kollarıyla vatandaşlar katılım gösterdi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Alevi Dedesi’nin Gülbengiyle devam etti. Program, Alevi Kültür Dernekleri Urla Şube Başkanı Erdoğan Kaya’nın konuşmasıyla devam etti.
Kaya konuşmasında; “Kıymetli dedelerim, sevgili canlar. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyor aşkı niyazlarımı sunuyorum. Alevi Kültür Dernekleri Urla Şubesi ev sahipliğinde Urla Belediyesi’nin katkılarıyla bileşenlerin ortak hazırladığı 10. Samut Baba Anma Etkinliği’ne hoş geldiniz. Samut Baba, bir seyit evladı olarak hak yoluna irşat amaçlı gelen erenlerden, soyunun Musa-i Kazım’a dayandığı evladı resul seydi saadet olduğu düşünülmektedir. Ve bizler bugün, buraya pirimizin yolunu sürdüren Samut Baba’nın Türbesi’ne hem yolumuza sahip çıkmaya, hem şükranlarımızı sunmaya, hem gelecek nesillere ve yolumuzun taliplerine bu mekanı tanıtmak için bir araya geldik. Pirimizin manevi huzurunda, Aleviliği ve alevi topluluğunu hak ettiği yere getirene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi haykırmaya geldik” ifadelerine yer verdi.
Kaya’nın ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Mustafa Aslan konuşmasını gerçekleştirdi. Aslan konuşmasında; “Sevgili Canlar, değerli başkanımızın da bahsettiği gibi Anadolu topraklarının dört bir yanında barıştan, sevgiden, birlikten, kardeşlikten başka derdi olmayan Alevi yolunun bu topraklara kurduğu sevgiyi, barışı ve huzuru bizler de bu yüz yıllardır bu inanç sahipleri olarak sürdürmeye devam ediyoruz. Bugünün Türkiye’sinde gerek siyasi dilin, gerek ülkede insanlar arasındaki ayrımcılık, inkâr ve yok sayma dilinin had safhada olduğu bir dönemde hem Samut Baba hem de Hacı Bektaş ve onun tüm erenlerinin fikirlerine, düşüncelerine daha da çok ihtiyaç var. Bu toprakların, olmazsa olmazı diye haykırmamız gereken barış ve sevgidir. Ayrıca belirtmek isterim ki bir Cem Evi’ne yapılan yardım, bir alevi köyüne yapılan yol bir reklam olarak kullanılmamalıdır. Bu, zaten sorumluların yapması gerekendir. Bugün maalesef hâlâ daha Cem Evleri’miz bir ibadethane olarak görülmemektedir. Bizler kimseden sadaka istemiyoruz. Olması gerekenin yapılmasını bekliyoruz. Birlik ve beraberliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, tüm canları sevgiyle selamlıyorum” ifadelerine yer verdi.
Aslan’ın ardından Urla Kaymakamı ve Urla Belediyesi Başkan Vekili Murtaza Dayanç konuşmasını gerçekleştirdi. Kurtuluş Savaşı’nda birlik ve beraberlik ile düşmanı yurdumuzdan kovduğumuzu ve bu sayede 9 Eylül’ü 12 Eylül’ü böylesine coşkuyla gerçekleştirdiğimizi belirten Dayanç, “Bugün Anadolu’da Türkiye Cumhuriyet dimdik ayaktaysa, al yıldızlı bayrağımız göklerde gururla dalgalanıyorsa 1000 yıldır Anadolu Türk Yurduysa gerçekten bunda Horasan Erenleri’nin, Babailerin Yesevi Dergâhı’ndan kopup gelen erenlerin, Hacı Bektaş-i Veli’ler, Pir Sultan Abdallar, Samut Babalar, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî sayesindedir. Çünkü onlar bu bölgeye daha fetihlerden önce gelim bu topraklara gönüllerini açtılar, sevgi saçtılar. O buhran dönemlerinde ve Türklerin o kutlu fetihlerine zemin hazırladılar. Bu Türk Yurduna çok büyük katkıları olmuştur. Bizler, Bir olmaya, birlik olmaya diri olmaya devam ettiğimiz sürece Türkiye Cumhuriyeti’ne hiçbir şey olmaz, olamaz. Samut Baba Türbesi, ilçemiz sınırlarında yer alıyor. Bizler de gerek bakımı gerek bu tarz etkinlikler açısından sizlerin yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi. Özdoğan Sağlam Nefes Sohbetleri ile devam eden program Servet Özden ve Sevim Koçkaya Türkü Dinletisi, Semah gösterisi ve cem ibadeti ile son buldu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster