Ana Sayfa Gündem, Yaşam 3 Ağustos 2022

CHP Urla’da Kooperatifçilik Sunumu! Sibel Uyar kooperatifçiliği anlattı…

Cumhuriyet Halk Partisi Urla İlçe Başkanlığı, çeşitli konularda eğitim çalışmalarını sürdürüyor. 2 Ağustos 2022 Salı günü Cumhuriyet Halk Partisi Urla İlçe Başkanlığı’nda gerçekleşen sunumda önceki dönem Urla Belediye Başkanı ve Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Uyar, kooperatifçilik üzerine bir sunum gerçekleştirdi.
İl Başkan Yardımcısı Yasemin Menokan’ın da katıldığı sunum da Uyar kooperatiflerin yatay hiyerarşide olduğunu belirterek “Kooperatiflerde kimse kimsenin üstünde değildir. Genel Kurul’da seçilmiş olan yönetim kurulu üyeleri, yürütmeyi idare ettirmek, temsil ve ilzam için seçilir. Herkesin tek bir payı, tek bir oy hakkı vardır” ifadeleriyle kooperatifçiliğin temelini anlattı.
Kooperatiflerin yerel ekonomileri güçlendirdiğinin altını çizen Uyar, “En yakın örneği Urla Kadın Kooperatifi. 2014 yılında göreve seçildikten sonra büyük bir emek vererek kurduğumuz bu kooperatif, pandemi döneminde yani herkesin kepenk kapattığı dönemde Urlalı üreticinin enginarını sattı. Ve o dönemde yerel ekonomiye çok önemli bir destek verdi. Bu yüzden yerel yönetimlerde kooperatifçiliğin önemi bir başka. Bunun altını her zaman çiziyoruz” ifadelerine yer verdi.
Uyar’ın sunumunun ardından kooperatife katıldıktan sonra hayatı değişen kadınlar, kısaca kooperatif deneyimlerini anlattı.
İlçenin Balıklıova Mahallesi’nde yaşayan ve kooperatifle birlikte hayatının değiştiğini dile getiren Gül Yıldırım “Ben ne kooperatif ne de sosyal bir hayat biliyordum. Yaşlı bir annem ve babam var. Onlara bakıyordum. Bir gün köyümüzde yıkık eski bir gazino vardı. Sibel başkanımız seçildikten sonra geldi burayı sizlere vereceğim, sizler işleteceksiniz dedi. Her zaman ki gibi çekingendim. Sibel başkanım katılmamı istedi bu oluşuma. Kooperatifte çalışmaya başladım. Özgüvenim oluşmaya başladı. İnsanlarla tanıştım ve diyaloglarım arttı. Bu süreçte edindiğim özgüvenle muhtarlığa adaylığımı koydum. Muhtarlığı kazanamadım ama hem kendi kabuğumu hem de bugüne kadar köyde alışılagelmiş kabuğu da kırdım. Çünkü hiç kadın adayımız yoktu ve bugün kadın azalarımız var. Bunlar hep başkanımız sayesinde oldu. Şuanda kooperatifte çalışıyorum, dışarıdan eğitimime devam ediyorum ve kasaya bakıyorum. Hayatım çok değişti. Bir kadının belediye başkanı olması benim için çok şey fark etti. Şuanda kooperatifte kasa yapıyorum, börek çay yapıyorum. Motoruma binip evime gidiyorum. Ve çok mutluyum” dedi.
Zeytineli Köyü’nde yaşayan ve kooperatife katıldıktan sonra hayatı değişen Seyhan Kaner de yaşadıklarını “Zeytineli Köyü’nde oturuyordum. Sibel Hanım belediye başkanı seçilmiş ve köyümüze ziyarete gelmişti. Kendisini karşıladık. Bugüne kadar buraya gelince gelin konuşalım diyen hiç olmamıştı. Sibel başkanla o gün tanıştık, oturduk konuştuk ve bir daha hiç ayrılmadık. Düzenlenen kurslarla kadınlar olarak bir araya geldik. Kahvelerin altında halı sahada maç yaptık, kahvehanede çay içtik. Biz normalde kahvehanelerin altında geçemiyorduk. Sonra Sibel başkanımız bize tezgâh verdi. Köy ekmeği, çay, kahve satıyorduk. Yıllar önce eşim ehliyet almak istediğimde benim ehliyetim var gerek yok demişti. Bu dönemde eşim rahatsızlandı. Ehliyet almamı bu sefer kendi istedi. Kurslarımız devam ederken ehliyet kursuna da yazıldım. Ve şimdi kendi arabamla gidip geliyorum. Bunların hepsi Sibel başkanımızı tanımam ve kooperatife katılmamla oldu” şeklinde anlattı.Kooperatifle birlikte hayatında yeniliklere imza atan bir diğer kişi de Şafak Üleştiren oldu. Balıklıova Köyü’nde yaşayan Şafak Üleştiren, kooperatifin yönetim kurulu üyeliğine kadar yükselmesini sağlayan yaşanmışlıkları “Ben Balıklıova’da işletmecilik yapıyordum. Bir kahvemiz vardı. Sibel başkanımız seçildikten sonra geldi ve bir kooperatif çalışmasının içinde olduklarından bahsetti. O gün bu gündür kadın kooperatifinin içindeyim. İlk seçimime katıldığımda arkadaşlarım katılmamı istemişti. 96 oya 96 oy Faize hanımla eşit kalmıştık. Ben Balıklıova’ya dönerken kurada benim çıktığımı söylediler. Geçtiğimiz seçimde bir kez daha yönetim kuruluna girdim. Güzel şeyler yapıyoruz. Çok güzel şeyler öğrendim. Sabah 6’da başlıyorum güne gece 12’ye kadar kooperatifimiz için çabalıyorum. Eğitimime de devam ediyorum” ifadeleriyle anlattı.

 

 

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil webmaster